Yaşam Rehberi

Bu rehber, beslenme alışkanlıkları, egzersiz rutinleri, stres yönetimi, uyku düzeni ve genel sağlık hakkında pratik öneriler sunar.

Demirhindi Tohumu Polisakkariti

Demirhindi Tohumu Polisakkariti (TSP), demirhindi ağacından elde edilen ve gıda endüstrisinde uzun süredir kullanılan doğal bir moleküldür. Oküler yüzey molekülleri olan müsinler ile olağanüstü benzerliği nedeniyle kuru göz sendromunun tedavisinde etkilidir.

TS-Polysaccharide, Tamarindus indica bitkisinin tohumlarından ekstrakte edilen doğal bir maddedir. Kimyasal olarak, 470 kDa orta moleküler ağırlığa sahip, suda çözünür bir galakto-ksilo-glukan polisakarittir.

Yüksek viskozite, geniş pH toleransı ve yapışkanlık gibi özelliklere sahiptir, bu nedenle gıda ve ilaç endüstrilerinde stabilizatör, koyulaştırıcı, jelleştirici ajan ve bağlayıcı olarak kullanılmıştır. Bunların yanı sıra kanserojen olmama, mukoadezivite, biyouyumluluk ve yüksek ilaç tutma kapasitesi özelliklerine sahiptir.

Demirhindi Tohumu Polisakkariti

Tamarindus indica

TS-Polisakkaridin karakteristik müsin benzeri yapısı

Demirhindi Tohumu Polisakkariti ile göz yüzeyindeki artmış kalış süresinin, yapısının transmembran müsinlere benzerliği ile açıklanabileceği düşünülmektedir.

Müsinler, nemli epitelyal yüzeylerin tüm mukus salgısında ana bileşenler olarak bulunabilen, son derece hacimli heterojen bir glikoprotein grubudur. Oküler yüzeyde, epitelyal müsinler, altta yatan epitelin dehidrasyonunu önlemek için göz öncesi gözyaşı filmi stabilizatörü, patojenlerin penetrasyonuna ve göz kırparken kornea ve konjonktiva epitel yüzeyinin ıslanmasına ve lubrikan maddesine karşı dikkate değer bir bariyer görevi görür.

“Müsin benzeri” tipteki Demirhindi Tohumu Polisakkariti’nin moleküler yapısı, mukus glikoproteinlerine ve özellikle glikokaliksteki hücre dışı projeksiyonunda kornea ve konjunktivada bulunan bir müsin olan MUC 1’e çok benzer.

Gözyaşı filmi glikoproteinlerinin tipik özelliği olan Demirhindi Tohumu Polisakkariti’nin dallı yapısı, polisakkaritin doğrudan glikokaliksin müsinlerine yapışmasını sağlar. Bu etkileşim, moleküle oküler yüzeyde daha önce mevcut olan en etkili ürün olan Hiyalüronik asitten daha yüksek bir kalış süresi verir. Ek olarak, polimerin su tutma kapasitesi yüksek olduğundan Demirhindi Tohumu Polisakkarit bazlı solüsyonlar, oküler yüzeyin uygun şekilde nemlendirilmesini sağlar ve kornea yüzeyi onarım işlemlerine uygun bir mikro ortam yaratarak onu çevresel tehlikelerden koruyan kornea öncesi gözyaşı filminin stabilitesini artırır.

TS-Polisakkaridin karakteristik müsin benzeri yapısı

TSP içeren göz damlası için patent

1990 yılında, Farmigea, Pisa Üniversitesi ve Polytech’in Demirhindi Tohumu Polisakkariti’nin incelenmesi ve karakterizasyonu konusundaki işbirliği, halihazırda kullanılan ürünün ortaya çıkmasına neden oldu.

5 Şubat 1996’da “Demirhindi Tohumu Polisakkariti ile viskoz hale getirilmiş oftalmik solüsyonlar” için 1.283.911 numaralı İtalyan patent başvurusu yapılmış ve ardından onay alınmıştır. 1998-2001 döneminde Farmigea’nın karşılaştığı zorluk, Demirhindi Tohumu Polisakkariti’nin klinik gelişime uygun bir ilaç olup olmadığını belirlemekti. 2002-2005 döneminde Farmigea’nın mücadelesi, Demirhindi Tohumu Polisakkariti’nin kuru göz sendromu[SS1] [SS2] [SS3] nun tedavisi için etkili bir bileşik olduğunu kanıtlamak olmuştur.

Kuru göz sendromunun tedavisinde TSP’nin özellikleri

Demirhindi Tohumu Polisakkarit solüsyonunun reolojik davranışı, Newtonian olmayan, doğru şekilde gözyaşı sıvısını taklit eder, göz kapakları açıkken çok viskozdur ve göz kapaklarının kapanmasıyla oluşan stres nedeniyle göz kırpma sırasında daha akıcıdır. Sonuç olarak, Demirhindi Tohumu Polisakkarit oftalmik solüsyonları, göz kırpma rahatsızlığını önleyerek oküler yüzeyin uygun şekilde korunmasını sağlar.

Yukarıda tarif edilen polimerin özellikleri açısından, Demirhindi Tohumu Polisakariti’ni içeren oftalmik solüsyonlar, gözyaşı filmi ile birleşerek ve buharlaşmayı azaltarak oküler yüzeyin uygun hidrasyonunu korumada etkilidir. Doğrudan kornea epitelinin yüzeysel tabakasına yapışan Demirhindi Tohumu Polisakkariti, gözü rüzgar, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, kuru hava, klorlu veya tuzlu su gibi dış etkenlerin neden olduğu tüm saldırılardan koruyan bir etkinlik bariyeri oluşturabilir, yoğun güneş ışığı ve klima, oluşabilecek tahriş, yanma, kızarıklık ve yabancı cisim hissini önler. Koruyucu madde içermeyen oftalmik solüsyondaki Demirhindi Tohumu Polisakariti, kontakt lenslerin uzun süre takılmasının neden olduğu rahatsızlığı da azaltabilir.


 [SS1]Orijinal sayfada buradan başka sayfaya link var

 [SS2]https://www.farmigea.co.uk/the-tamarind-seed-polysaccharide/

 [SS3]https://www.farmigea.co.uk/dry-eye-syndrome/

Kaynaklar:

• Ophthalmic solutions viscosified with tamarind seed polysaccharide, Saettone MF, Burgalassi S, Giannaccini B, Boldrini E, Bianchini P, Luciani G, European Patent EP0892636.
• Use of a new lachrymal substitute (TS Polysaccharide) in Contactology, Mannucci LL, Fregona I, Di Gennaro A, J Med Contactology and Low Vision 2000, 1(1): 6–9
• A scintigraphic investigation of the precorneal residence time of TS polysaccharide formulations in mild to moderate KCS patients, B. Lindsay, T. Jones, B. Brown, S. Osborne, C.G. Wilson, E.
• Development of a Simple Dry Eye Model in the Albino Rabbit and Evaluation of Some Tear Substitute, S. Burgalassi, L. Panichi, P. Chetoni, M. F. Saettone, E. Boldrini, Opthalmic Research 1999;31:229-35.
 Effect of Xyloglucan (TSP) on conjunctival cell adhesion to laminin and on corneal epithelium wound healing, S. Burgalassi, L. Raimondi, R. Pirisino, G. Banchelli, E. Boldrini, M. F. Saettone, Eu. J. of Ophthalmology 2000 Jan-Mar;10:71-6.
• Assessment of spontaneous contamination and evolution over tiem of pathogens introduced into ophthalmic formulations with a new lacrimal substitute (TAMARIND SEED POLYSACCHARIDE) after first opening, E. A. Debbia, E. Boldrini, I.Gualco, A.M. Schito, A. Marchese, Italian Journal of Dental and Clinical Microbiology
• Interaction between contact lenses and artificial tears: a Nuclear Magnetic Resonance Study, N. Pescosolido, L. Casciani, C. Castro, C. Manetti, ATO, 2004.
• Comparison between two tear substitutes in contact lens wearers, A,V, Bux, S.Z. Scalinci, L. Scorolli, M.C. Morara, R. Meduri, ATO, 2003.
• Establishing the tolerability and performance of tamarind seed polysaccharide (TSP) in treating dry eye syndrome: results of a clinical study, M. Rolando & C. Valente; BMC Ophthalmology volume 7, Article number: 5, 2007