Yaşam Rehberi

Bu rehber, beslenme alışkanlıkları, egzersiz rutinleri, stres yönetimi, uyku düzeni ve genel sağlık hakkında pratik öneriler sunar.

Kuru Göz Sendromu

Görme işlevselliği üzerinde etkisi yüksek, karmaşık bir sendrom.

Oküler yüzey normalde kornea ve konjonktival epiteli dış ortamdan koruyabilen hidrolipidik bir gözyaşı filmi ile kaplıdır.

Kanıtlar, daha kalın bir muköz-aköz karışık tabakanın üzerinde yer alan ince bir yüzey lipit tabakasını içeren, gözyaşı filminin iki katmanlı bir modelini desteklemektedir.

Bu son katmanın müsin bileşeni, göz yüzeyinin ıslatılmasına yardımcı olur ve bu da bileşenin, normalde ıslanmayan bir yüzeye yayılmasını sağlar.

Rüzgar, güneş, kuru hava, tuzlu su, duman, parlak ışık, klima, yüksek ısı, uzun süreli bilgisayar kullanımı veya kontakt lens kullanımı gibi dış veya çevresel streslere maruz kalınması durumunda, gözyaşı filmi değişebilir veya koruyucu işlevini yerine getiremeyecek kadar yetersiz olabilir, bu da kuru gözün tipik semptomları olan tahriş, yanma, kızarıklık ve yabancı cisim hissi gibi semptomlara neden olabilir.

Gözyaşı filmindeki değişiklikler, A vitamini eksikliği, göz alerjileri ve topikal ilaçlarda koruyucu kullanımı gibi göz yüzeyini etkileyen koşullar tarafından da başlatılabilir[SS1] .

Kuru Göz mekanizması ve tanımı

Kuru göz hastalığının temel mekanizması, göz yüzeyi hasarına ve iltihaplanmaya yol açan bir dizi olayın tetikleyicisi olan buharlaşmanın neden olduğu gözyaşı hiperozmolaritesidir (normalden daha yüksek tuz konsantrasyonu). Aslında Kuru Göz Hastalığının yeni tanımı şu şekildedir:

“Gözyaşı filminin homeostazisinin kaybıyla karakterize edilen ve oküler semptomların eşlik ettiği, gözyaşı filmi instabilitesi ve hiperosmolaritenin, oküler yüzey inflamasyonunun ve hasarının ve nörosensör anormalliklerinin etiyolojik rol oynadığı oküler yüzeyin kuru multifaktöriyel hastalığı.” (Definition of Tear Film & Ocular Society Dry Eye Workshop II).

LASIK ameliyatı ve Kuru Göz Sendromu

Gözyaşı tabakasındaki değişiklik, gözyaşı sıvısının üretiminin azalması veya aynı sıvı buharlaşmasının artması, özellikle oküler yüzey iltihabı, kontakt lensler, kornea cerrahisi ile ortaya çıkabileceği gibi oküler yüzey duyarlılığının azalmasıyla belirlenebilir – refraktif cerrahi de dahil olmak üzere, lakrimal bezlerin sulu üretiminin azalmasına yol açar. Özellikle LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) ameliyatının (Lazer eşlikli korneanın yerinde şekillendirilmesi) son derece sık görülen bir sonucu göz kuruluğudur. 

Kornea ve konjonktival epitel hasarı

Genel olarak oküler yüzey iltihabı, kontakt lensler, kornea cerrahisi gibi kritik durumlarda, kornea ve konjonktiva epiteli patojenlerin girişine ve göz kapağının göz yüzeyine sürekli sürtünmesinden kaynaklanan erozyona daha fazla maruz kalır. Epitel hasarı histolojik olarak goblet musipar hücrelerinin sayısındaki azalma ve kornea ve konjonktiva epitelinin ve bunları oluşturan hücre zarlarının anormal yapıları ile gösterilir. Bu tip hasar, spesifik boyalarla (Floresein, Rose Bengal veya lissamine yeşili) yapılan kolorimetrik analizlerle klinik olarak tespit edilir ve boyanmanın derecesi, oküler kuruluğun neden olduğu hasarın yoğunluğuyla[SS2]  ilişkilidir[SS3] .

Suni gözyaşı tedavisi

Suni gözyaşları, göz kuruluğunun herhangi bir aşamasında tedavi için ilk terapötik seçenek olarak kullanılır ve oküler yüzeyi uygun şekilde nemlendirebilen ve kayganlaştırabilen oftalmik solüsyonlar içerir. Bu oftalmik solüsyonlar genellikle, suyu oküler yüzeyde tutarak nemlendirici ve kayganlaştırıcı bir etkiye sahip hidrofilik polimerlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri kullanılarak tasarlanır.

İdeal bileşim, oküler yüzey epitelinin fizyolojik özellikleriyle uyumlu olmalı ve hasar durumunda epitelin normal yapısını ve fonksiyonlarını geri kazanabileceği bir mikro ortam oluşturabilmelidir.

Kaynaklar:

•Changes in the tear film and ocular surface from dry eye syndrome, Johnson ME and Murphy PJ, Progr in Retinal and Eye Res, 2004:23, 449-474.

• Post-LASIK dry eye. Roni M Shtein. Expert Rev Ophthalmol. 2011 October ; 6(5): 575–582

• Tear film and ocular surface tests in animal models of dry eye: uses and limitations, Barabino S, Chen W and Dana MR., Exp Eye Res, 2004: 79, 613-621.

• Artificial tear solutions, Lemp MA, Int Ophthalmol Clin 1973:13, 221-9

• Menoapuse and dry eye. A possible relationship, Versura P, Campos EC, Gynecol ENdocrinol. 2005 May; 20(5): 289-98, Review.

• TFOS DEWS II Report Executive Summary. Jennifer P. Craig, J. Daniel Nelson, Dimitri T. Azar, Carlos Belmonte, Anthony J. Bron, Sunil K. Chauhan, Cintia S. de Paiva, Jos e A.P. Gomes, Katherine M. Hammitt, Lyndon Jones, Jason J. Nichols, Kelly K. Nichols, Gary D. Novack, Fiona J. Stapleton, Mark D.P. Willcox, James S. Wolffsohn, David A. Sullivan. The Ocular Surface (2017)