Yaşam Rehberi

Bu rehber, beslenme alışkanlıkları, egzersiz rutinleri, stres yönetimi, uyku düzeni ve genel sağlık hakkında pratik öneriler sunar.

Sambucus

Mürver, Adoxaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Ormanlarda ve parklarda yetişen çeşitler çoğunlukta olmakla birlikte endüstriyel amaçlı yetiştirilen çeşitler de mevcuttur.

Mürver meyveleri (Sambuci fructus), sert çekirdekli meyvelerdir. Renkleri olgunluk aşamasına bağlıdır. Başlangıçta meyve yeşildir ancak tamamen olgunlaştığında siyah ve mor renk alır. Mürver meyvelerinin zengin kimyasal bileşimlerinden kaynaklanan sağlığa yararlı özellikleri nedeniyle bu hammadde endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.

Mürver meyvelerinin kimyasal bileşimi çeşit, çevre koşulları (ışık, sıcaklık, yağış miktarı ve sıklığı, gübreleme, yetiştirme yöntemleri), işleme yöntemi ve depolama koşulları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Mürver, az miktarda (%2,7-2,9) protein içermesinin yanında yağ asitleri açısından da zengindir.  Bunun dışında mürver meyveleri, 30’dan fazla farklı bileşikten oluşan esansiyel yağ da içerir. Mürver meyveleri aynı zamanda bir mineral kaynağıdır ve yapısında çeşitli vitaminleri de bulundurur.